Ett välutrustat garage är grunden för alla DIY-projekt och underhåll på hemmaplan. Men med tiden kan våra verktyg bli slitna, förlorade eller helt enkelt föråldrade. Därför är det viktigt att regelbundet komplettera upp verktygssamlingen för att säkerställa att man har rätt utrustning för uppgiften.

Rätt verktyg för jobbet! Om du jobbar mycket med händerna och gör många olika typer av arbeten, då tycker vi att du ska se över dina verktyg. Har du verkligen alltid rätt verktyg för jobbet eller finns det saker du skulle behöva komplettera med?

De mest grundläggande verktygen

De 10 viktigaste verktygen: Hammare, Skruvdragare, Bits och borr, Skruvmejslar, Vattenpass, Tumstock, Insexnyckelsats, Tång/Avbitare, Skiftnyckel och sist men inte minst silvertejp! Dessa prylar bör du åtminstone ha i din verktygslåda för att den ska vara komplett. Finns det någonting du skulle behöva komplettera med, ta en titt online.

Verktyg efter dina behov

Innan nämnde vi vilka verktyg som är de mest grundläggande att ha tillgång till. Därutöver menar vi att det är dina behov som avgöra vilka verktyg som är viktigast. Om du trött på att byta hylsor fram och tillbaka hela tiden. Då är det en skiftnyckel du ska ha. Gör du väldigt många gängor och tycker det blir mycket mer jobb att byta mellan borr och gängtappen? Då är det en kombinerad borr och gängtapp du letar efter. Alla har olika behov beroende på vad det är för något du jobbar med och hur ofta. Dessutom har vi olika preferenser som avgör om det är fasta nycklar eller skiftnyckeln som är viktigast för oss.

Verktyg som drivs med tryckluft 

Vem har inte varit i situationen där man önskar en kraftfullare verktygslösning? Då är tryckluftverktyg det rätta valet. De är lätta att använda, effektiva och kan göra en mängd olika jobb i garaget.

Här är några av de mest använda verktygen som drivs med tryckluft:

  • Slaghammare, nitar och spikare är några exempel på slagverktyg som drivs med tryckluft. De är mycket effektiva för en mängd olika bygg- och trädgårdsarbeten.
  • En bultdragare drivs med tryckluft och är ett måste för alla som gör DIY-projekt. De är mycket effektiva för att dras åt bultar och skruvar med hög kraft.
  • Slipmaskiner drivs med tryckluft och är perfekta för att slipa, polera och bearbeta metaller och trä.
  • Blåstvättar drivs med tryckluft och är ett mycket effektivt sätt att rengöra och torka stora ytor, som bilen eller verktygsbänken.

Vad ska du tänka på när du köper kompressor?

En kompressor är en grundläggande komponent för alla tryckluftverktyg. De används för att skapa och förvara luft till verktygen, men vilken kompressor ska man välja? Här är några saker att tänka på när du köper en kompressor.

Luftflöde

Det viktigaste att tänka på när du köper en kompressor är det rekommenderade luftflödet för dina verktyg. Luftflödet beskriver mängden luft som kompressorn kan leverera under en viss tid. Ju högre luftflöde du behöver, desto större kompressor behöver du.

Luftkapacitet

En annan viktig faktor att tänka på är luftkapaciteten. Det beskriver mängden luft som kan förvaras i kompressorns tank. En större tank innebär att du slipper stänga av verktygen så ofta för att låta kompressorn återfå luft, vilket kan vara en fördel om du har många verktyg eller jobbar under en längre tid.

Effektivitet

Det är också viktigt att tänka på kompressorns effektivitet. En effektiv kompressor använder mindre energi och är mer miljövänlig än en mindre effektiv enhet. Se till att du väljer en kompressor med en hög effektivitet, så sparar du pengar på elräkningen och bidrar till en bättre miljö.

Portabilitet

Om du behöver ta med dig kompressorn på jobb eller till olika platser, är det viktigt att välja en enhet som är lätt att bära och flytta. Kompressorer med hjul och ett bärhandtag är en bra idé för enkel transport.

Pris

Sist men inte minst, priset. Det är en bra idé att jämföra priser på olika kompressorer för att se vilken som passar bäst för dina behov och budget. Välj en kompressor med en god pris-prestanda-kvalitet för att få det mesta för pengarna.